Over ons

Over Sorriso Kids

Arraial d’Ajuda is een mooie badplaats in Brazilië. Wie verder landinwaarts gaat kan niet om de eindeloze sloppenwijk heen. Hier hebben ouders geen geld om goed voor hun kinderen te zorgen. Sommige (vaak alleenstaande) moeders zorgen voor de kinderen van ‘rijke’ mensen om aan geld te komen, terwijl hun eigen kinderen ‘aan hun lot’ worden overgelaten. Andere ouders willen gewoonweg (vaak ten gevolge van alcohol– of drugsverslaving) niet voor hun kinderen zorgen.

Veel kinderen uit Arraial d’Ajuda worden aan hun lot overgelaten. Hierdoor worden ze vaak slachtoffer van ernstige mishandelingen, zowel fysiek, mentaal als seksueel. Ook zijn ze
ondervoed en ontbreekt het aan elke vorm van hygiëne.

Sinds Lonneke Das, uit Valkenswaard, in 2003 bij toeval een bezoek bracht aan de dagopvang voor deze kinderen is ze er niet meer weg gegaan. Per dag biedt het opvangcentrum gezonde voeding, zorg, scholing, ontspanning, sport en opvang aan gemiddeld 130 kansarme kinderen van 1 tot 16 jaar. Lonneke Das richtte “Sorriso Kids” op om het opvangcentrum en de kinderen te steunen. Van 2008 tot 2013 was ze minimaal 6 maanden per jaar ter plekke aanwezig om mee te werken en het project op te bouwen. Vanuit Valkenswaard wordt Sorriso Kids gesteund door een team van 5 jonge mensen. Met steun van betrokkenen en natuurlijk donateurs proberen zij de kinderen van Arraial d’Ajuda hun glimlach (sorriso) terug te geven.